7 powodów, dla których warto przejść na kuchenkę indukcyjną

7 powodów, dla których warto przejść na kuchenkę indukcyjną

Gładka płyta indukcyjna wygląda podobnie jak standardowa kuchenka elektryczna, ale wykorzystuje elektromagnetyzm zamiast elektryczności. Jest to znacznie bardziej wydajny sposób podgrzewania garnków i patelni, a także współpracuje z wieloma rodzajami naczyń kuchennych, które nie są dostępne w konwencjonalnych kuchenkach elektrycznych lub gazowych.

Gotuje wodę o 25-50% szybciej

Główną zaletą indukcyjnej płyty kuchennej jest to, że osiąga ona temperatury szybciej niż inne kuchenki, więc gotowanie wody lub gotowanie zupy jest znacznie szybsze. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto zdecydować się na indukcję; może ona również zaoszczędzić energię i pieniądze na rachunkach za media.

Jest bezpieczniejsza i łatwiejsza do czyszczenia

Indukcja nie wytwarza płomienia, więc jest mniej niebezpieczna w użyciu, ale nadal wymaga, abyś był świadomy, gdzie znajduje się twój garnek przez cały czas. Należy również pamiętać o wyłączeniu kuchenki indukcyjnej po zakończeniu gotowania i wytarciu jej, aby zapobiec powstawaniu smug i plam, które mogą stać się zagrożeniem pożarowym.

Łatwa w instalacji

Płyty indukcyjne są dość łatwe w instalacji w porównaniu z innymi typami urządzeń, ponieważ zazwyczaj wymagają nie więcej niż prostego wycięcia w blacie i nowej skrzynki przyłączeniowej. Jednak ważne jest, aby sprawdzić istniejący obwód elektryczny i gniazdo do kompatybilności z urządzeniem indukcyjnym przed rozpoczęciem, ponieważ będzie to określać, ile pracy trzeba zrobić samemu.

To mądrzejszy wybór dla środowiska i Twojej rodziny

Indukcja jest lepsza dla środowiska, ponieważ nie emituje żadnych toksycznych oparów, które są uwalniane do powietrza podczas używania płyt gazowych. Nie emituje również tlenku węgla ani radonu, które w dużych stężeniach są toksyczne.

Tańsze w zakupie i utrzymaniu

Oprócz tego, że są bardziej przyjazne dla środowiska, płyty indukcyjne kosztują mniej niż tradycyjne elektryczne lub gazowe. W rzeczywistości niektóre modele indukcyjne z najwyższej półki kosztują mniej niż 2000 dolarów, a dobrze oceniane modele budżetowe można znaleźć w cenie bliższej 1000 dolarów.

Łatwiej jest znaleźć odpowiedni rozmiar dla Twojej kuchni

Kuchenki indukcyjne są zaprojektowane tak, aby można je było zainstalować pod zlewem, ale nie zawsze jest to możliwe. Jeśli masz głęboką kuchnię lub masz pochyłe blaty, może być konieczny zakup i montaż płyty indukcyjnej na zamówienie.

Możesz również kupić prefabrykowaną płytę indukcyjną, która jest instalowana bezpośrednio na blacie, co pozwoli Ci zaoszczędzić na kosztach instalacji. Najlepiej jednak skonsultować się z profesjonalistą.

Wymiana starych naczyń jest droższa

Główną różnicą pomiędzy indukcją a gazem jest to, że indukcja nie wymaga wymiany naczyń na specjalne, kompatybilne z indukcją. Działa z każdym naczyniem, które ma podstawę wykonaną z materiałów żelaznych, takich jak żeliwo lub stal nierdzewna. Możesz sprawdzić, czy Twoje obecne naczynia są kompatybilne z indukcją, przyklejając magnes do dna.

Nie jest konieczne kupowanie nowych garnków i patelni, ale dobrym pomysłem może być zakupienie kilku naczyń kompatybilnych z indukcją, aby mieć bogaty zestaw do pracy. Możesz również kupić specjalne, przyjazne dla indukcji wkłady do istniejących garnków i patelni, które będą pasować do indukcyjnej płyty grzewczej.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *